Gitaar kopen

Online gitaren vergelijken en kopen voor muziekles

Bij het aanschaffen van een gitaar wil je daar natuurlijk lang plezier van hebben. Het is daarom belangrijk om goed de tijd te nemen en op je gemak eens verschillende gitaren te proberen om te zien welke het beste bij jou past. Vergeet daarbij niet dat de klank, net zo belangrijk is als hoe de gitaar voelt. Een gitaar is vaak best prijzig, en het overhaast kopen van een model dat toch niet helemaal lekker in de hand ligt kan voor erg veel ergernis zorgen. Kijk ook eens wat boeken over gitaren door. Het is nooit verkeerd om te weten wat er allemaal op de markt is en wat kenmerkend is voor welke gitaar. Vergeet nooit te informeren naar de garantietermijn en de garantievoorwaarden. In deze blog bespreken we aantal onderwerpen en punten waar je op moet letten bij verschillende soorten muziekinstrumenten.

Tips voor het kopen van een gitaar

Bij het kopen van een gitaar in een speciaalzaak of muziekinstrumentenwinkel mag je er natuurlijk vanuit gaan dat de gitaar geen gebreken heeft. Toegegeven, een gitaar als nieuw kopen is vaak duurder dan een net zo goed tweedehands model. Maar of je nou afhankelijk bent van je budget of niet, het allerbelangrijkste is dat het goed voelt. Als je een gitaar voor het eerst vasthoudt en meteen een vertrouwd gevoel krijgt en ook nog eens van de klank geniet, weet je dat je op het punt staat een goede aankoop te doen. Andere punten om in gedachten te houden voor het aanschaffen van een gitaar:

  • Controleer de lengte van de hals, je wilt niet met een kindergitaar naar huis. Tenzij je natuurlijk een gitaar aan het kopen bent voor een jong, gelukkig kind die net begint met gitaarles via internet.
  • Bedenk wat voor muziek je wilt spelen en welke gitaar daarvoor het meest geschikt is. De klank is bepalend voor het genre muziek dat je kan spelen.
  • Als je een gitaar ziet in de muziekwinkel die nog ingepakt is maar wel jouw interesse heeft gewekt, vraag dan  gerust of je hem even mag zien. Kijken betekent namelijk niet dat je meteen iets moet kopen. En juist door zoveel mogelijk gitaren te bekijken en even proberen weet je wat de markt te bieden heeft en ben je veel beter in staat om te kiezen of een gitaar bij jou zal passen of niet.

Akoestische gitaren vergelijken

Bij het kopen van een akoestische gitaar is het belangrijk om op een aantal zaken te letten. Wilt u klassieke muziek spelen? Ga dan voor een scherp geprijsde Richwood klassieke akoestische gitaar. Bent u op zoek naar een model om pop- of rocknummers te spelen? Kijk dan eens naar het akoestische westerngitaar assortiment! Ook voor degenen die op zoek zijn naar gitaren met uitversterkingsmogelijkheden bieden veel webwinkels een serie gitaren, namelijk de  semi-akoestische collecties. Al met al een zeer ruim aanbod met o.a. Richwood, SX en Nashville producten. Koop ook zeker een stemapparaatje bij je nieuwe instrument.

Elektrische gitaren vergelijken

Bij het kopen van een elektrische gitaar is het nodig om op een aantal punten te letten. Wilt u een gitaar met een vol en warm geluid om een goede pot blues te spelen, of bent u op zoek naar een echt scheurijzer om eens flink te rocken? Kijk op je gemak rond in de verschillende webshops die voor elk genre een goede en betaalbare elektrische gitaar bieden. Kijk bijvoorbeeld een naar de Les Paul elektrische gitaren, of wat dacht u van de Stratocaster collectie? Daarnaast zijn er ook nog de Hollow Body elektrische gitaren!

Basgitaren vergelijken

Bij het kopen van een basgitaar is het belangrijk om op een aantal zaken te letten. Wilt een basgitaar die lekker ‘clean’ klinkt of bent u nu juist op zoek naar basgitaren met een volle, lage en wollige toon? Natuurlijk speelt ook de uitvoering een rol; voelt u zich lekkerder met een mooie naturel houtkleurige basgitaar, of mag het van u ook best een felgekleurde bas zijn, of zelfs een model met opdruk? Kijk rustig rond in een muziekwinkel tussen de basgitaren, en er zit altijd iets voor u tussen. Van jazzbasgitaar, akoestische basgitaar of beatles basgitaar tot precision basgitaren en 5-snarige bassen: ze hebben het allemaal op voorraad.

Welke gitaar moet ik kiezen voor muziekles?

Het is aan te raden om met je gitaardocent te overleggen wel nieuw model voor jou geschikt is. Vaak hebben ook zij goede tips en adviezen. Kies je voor een beginnersmodel, of ben je al wat verder gevorderd en wil je een instrument waar je meer klank uit kunt halen? Wanneer je al beginner start met online muziekles kan het handig zijn om te gaan voor een model dat je kunt versterken of aansluiten op de PC/laptop. Hiervoor moet je instrument wel beschikken over een jack uitgang die je kunt inpluggen op een interface kastje. Onze tips voor de beginners:

  • Kies altijd eerst voor een betaalbaar instapmodel om te kijken of muziekles echt iets voor jou is. Je kunt later altijd je instrument inruilen.
  • Overleg met je muziekleraar om te bepalen wat een geschikt model, merk of keuze is. Soms hebben ze ook connectie met 2e-hands handelaren.
  • Stel vooraf duidelijk vast wat je budget is. Als je een gitaarwinkel bezoekt kun je namelijk snel enthousiast worden van een mooie en goed klinkend model dat eigenlijk buiten je budget valt.
  • Koop altijd direct een beschermhoes bij je instrument.

Muziekles in de muziekschool of via internet?

De laatste jaren is online muziekles steeds populairder geworden. Er zijn steeds beter software programma’s beschikbaar waarmee je live muziekles kunt krijgen. Soms werken leraren ook met vooraf opgenomen filmpjes. Wil je gitaar leren spelen? Overweeg dan wel de voordelen en nadelen van fysieke lessen. Voor jonge kinderen is de plaatselijke muziekles vaak een beter alternatief. Voor volwassenen en mensen met ervaring in de muziek is een online cursus vaak wel heel prettig.

Start een gesprek

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *